Finanțări PNDR: Consultare publică cu privire la suplimentarea bugetului alocat submăsurilor 6.2 și 6.4 destinate activităților economice neagricole în spațiul rural. Condiții de accesare a fondurilor în lumina modificărilor recente
10 martie 2022
Finanțări PNDR: Consultare publică cu privire la suplimentarea bugetului alocat submăsurilor 6.2 și 6.4 destinate activităților economice neagricole în spațiul rural. Condiții de accesare a fondurilor în lumina modificărilor recente
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat recent spre consultare publică un proiect de ordin pentru modificarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin acordat microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din spaţiul rural pentru înfiinţarea şi dezvoltarea activităţilor economice neagricole” ce vizează acțiunile specifice și beneficiarii eligibili în cadrul submăsurilor 6.2. și 6.4.
Modificările vizează în primul rând aspecte financiare- majorarea cu 133.718.332 euro a bugetului total alocat celor două submăsuri, de la 294.309.090 euro, la 428.027.422 euro. Pe cale de consecință, se propune și modificarea numărului estimat al beneficiarilor de sprijin financiar, de la 1.936 la 2.692 în cazul submăsurii 6.2 . Pentru submăsura 6.4 numărul estimat al beneficiarilor se modifică de la 974 la 1.332.
Celelalte modificări privesc anumite condiții de aceesare a fondurilor, precum domeniile acoperite în cadrul submăsurilor, tipurile de cheltuieli eligibile și principiile de selecție a beneficiarilor.
Prezentarea submăsurii 6.2- Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale
FINANȚARE 100% NERAMBURSABILĂ
70.000 euro/ proiect pentru activităţile de producţie;
50.000 euro/proiect pentru celelalte activități neagricole.
Sprijinul pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale se va acorda, sub formă de primă, în două tranşe de plată autorizate de AFIR, astfel:
• prima tranşă – 70% din cuantumul sprijinului după semnarea Contractului de Finanțare
• a doua tranşă – 30% din cuantumul sprijinului după îndeplinirea tuturor obiectivelor din Planului de afaceri, fără a depăși cinci ani de la încheierea Contractului de Finanțare.
Solicitanți eligibili în cadrul acestei submăsuri sunt:
• Fermieri sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole pentru prima data în spațiul rural (autorizați minim cu statut de pfa). Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile ;
• Microîntreprinderi și întreprinderi mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;
• Micoîntreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii cererii de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-ups).
Condiții pentru acordarea finanțării
• Micro-întreprinderile şi întreprinderile mici, atât cele existente cât şi cele nou înfiinţate trebuie să fie înregistrate la ONRC şi să-şi desfăşoare activitatea în spaţiul rural (atât sediul social, cât şi punctul/punctele de lucru trebuie să fie amplasate în mediul rural). Numai punctele de lucru aferente activităţilor agricole pot fi amplasate şi în mediul urban.
• Este eligibil pentru finanțare solicitantul care propune realizarea de activități aferente a unui cod CAEN până la maximum 5 (cinci) coduri CAEN înregistrate la Registrul Comertului, autorizate/ neautorizate în conditiile Legii nr. 359/2004. În cazul solicitanților care la data depunerii cererii de finanțare au autorizat/autorizate codul/codurile CAEN propus/propuse prin proiect, pentru a fi eligibili, este necesară depunerea unei Declarații întocmite și asumate prin semnătură de către un expert contabil, din care să reiasă faptul că întreprinderea nu a desfășurat niciodată activitatea/activitățile pentru care solicită finanțare.
• Nu sunt eligibili solicitanţii ai căror asociaţi/acționari deţin părţi sociale în cadrul altor întreprinderi care îşi desfăşoară activitatea în baza aceluiaşi/acelorasi cod/coduri CAEN autorizat/autorizate la ONRC, ca cel/cele propus/propuse prin Planul de afaceri sau a unor coduri CAEN complementare acestuia/acestora, autorizate.
• Nu sunt eligibili solicitanții în cadrul cărora se regăsesc asociaţi/acționari – persoane fizice rude de gradul I sau care sunt soț/soție cu asociati/actionari in cadrul altei intreprinderi care solicită în cadrul aceleiaşi sesiuni sau au beneficiat de sprijin financiar forfetar prin submăsura 6.2 și prin Măsura 19 “Dezvoltarea locală LEADER”- submăsura 19.2 ”Implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală.
• Nu sunt eligibile activităţile complementare activităţilor desfăşurate de solicitant.
• În cadul acestei submăsuri, solicitantul trebuie să aibă capital 100% privat.
• În plus, pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul submăsurii, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
• Să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili;
• Să prezinte un Plan de afaceri;
• Activitatea/activitățile propuse trebuie să se încadreze în cel puțin unul dintre tipurile de activități sprijinite prin submăsură ( codurile CAEN eligibile);
• Sediul social și punctul/punctele de lucru trebuie să fie situate în spațiul rural, iar activitatea propusă prin poiect se va desfășura în spațiul rural.
Prin excepție, sunt eligibili soicitanții care desfășoară activități agricole în mediul urban și inițiază o activitate neagricolă în spațiul rural.
• Implementarea Planului de afaceri trebuie să înceapă în cel mult 6 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului.
Domeniile acoperite în cadrul submăsurii
• Activități de producție (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice, inclusiv producție de combustibil din biomasă, (fabricare de peleți) în vederea comercializării, producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfășurarea propriei activități, ca parte integrantă a proiectului etc.;
• Activități meșteșugărești (ex: activități de artizanat și alte activități tradiționale non- agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.);
• Activități turistice (ex: structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punct gastronomic local);
• Servicii (ex: medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populației din spațiul rural, etc.).
Investiții eligibile
Activitățile pentru care se solicită finanțare prin submăsura 6.2 trebuie să se regăsească în Lista codurilor CAEN eligibile în cadrul submăsurii (Anexă la Ghidul solicitantului).
Cheltuieli eligibile
Toate cheltuielile propuse în Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, capitalizarea întreprinderii şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat, corespunzatoare activitatilor codurilor CAEN din cererea de finantare, sunt eligibile, indiferent de natura acestora, cu excepția achiziţionării de vehicule pentru transportul rutier de mărfuri.
Nu sunt eligibile următoarele tipuri de cheltuieli:
• cheltuielile cu achiziționarea de utilaje și echipamente agricole aferente activității de prestare de activități auxiliare pentru producția vegetală, în conformitate cu Clasificarea Activităților din Economia Națională, precum și producerea și comercializarea produselor din Anexa I din Tratat;
• cheltuielile pentru înființare de agropensiuni, pensiuni, hoteluri;
• cheltuielile aferente domeniilor exceptate în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 1731/2015, cu modificările și completările ulterioare;
• cheltuielile cu achiziția apartamentelor/ birourilor in spații rezidențiale, respectiv, de birouri;
• cheltuilelile cu achiziția de mijloace de transport de tip tractor/ cap tractor cu remorcă/ semiremorcă.
Prezentarea submăsurii 6.4. – Sprijin pentru investiții în creare și dezvoltare de activități neagricole
FINANȚARE DE MAXIM 200.000 euro/proiect
Intensitatea finanțării:
• 70% din totalul cheltuielilor eligibile;
• 90% din totalul cheltuielilor eligibile pentru activitățile de producție.
Solicitanți eligibili în cadrul acestei submăsuri sunt:
• Microîntreprinderi și întreprinderi neagricole mici existente și nou-înființate (start-ups) din spațiul rural;
• Fermieri sau membrii unor gospodării agricole (autorizați cu statut minim de pfa) care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în zone rurale în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.
Condiții de accesare a fondurilor
Microîntreprinderile și întreprinderile mici, atât cele existente, cât și cele nou-înființate, trebuie să își desfășoare activitatea propusă prin proiect în spațiul rural. Sediul social și punctul/ punctele de lucru unde se realizează investiţia pentru care se solicită finanțare trebuie să fie situate în spațiul rural.
În cadrul submăsurii 6.4, solicitantul trebuie să aibă capital 100% privat.
Pentru a putea beneficia sprijin financiar în cadrul submăsurii 6.4, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii specifice:
• Să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili;
• Investiţia trebuie să se încadreze în cel puţin unul din tipurile de sprijin prevazute prin submăsură;
• Localizarea proiectului pentru care se solicită finanțare trebuie să fie în spațiul rural;
• Sediul social al solicitantului trebuie să fie situat în spațiul rural;
• Solicitantul trebuie să demonstreze capacitatea de a asigura co-finanţarea investiţiei;
• Viabilitatea economică a investiţiei trebuie să fie demonstrată pe baza prezentării unei documentaţii tehnico-economice;
• Întreprinderea nu trebuie să fie în dificultate;
• Investiţia va fi precedată de o evaluare a impactului preconizat asupra mediului şi dacă aceasta poate avea efecte negative asupra mediului, în conformitate cu legislaţia în vigoare (se va depune la Cererea de finanțare dovada solicitării către ANPM a evaluării impactului asupra mediului, urmând ca la momentul semnării contractului de finanțare să fie depus documentul final emis de ANPM pentru demararea investiției):
• În cazul proiectelor din aria de aplicabilitate a ITI Delta Dunării, solicitantul va prezenta avizul de conformitate cu obiectivele SIDD DD;
• Perioada de implementare a proiectului este de maximum 3 ani, iar ultima plată nu va depăși data de 31 decembrie 2025.
Domeniile acoperite în cadrul submăsurii
• Activități de producție (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hărtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice, etc.);
• Activități meșteșugărești (ex: activități de artizanat și alte activități tradiționale non-agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.);
• Activități turistice: modernizarea/ extinderea/ dotarea agropensiunilor, înființarea/ modernizarea/ extinderea/ dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow, servicii turistice de agrement și alimentație publică, inclusiv punctul gastronomic local;
• Furnizarea de servicii sociale, inclusiv construcții, reconstrucții și/sau modernizarea spațiilor și zonelor aferente desfășurării activităților (ex: medicale, sociale, sanitar-veterinare);
• Furnizarea de servicii pentru populație, de ex: reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; servicii tehnice, administrative, etc.;
• Fabricarea de peleți și brichete din biomasă.
Investiții și cheltuieli eligibile
Activitățile pentru care se solicită finanțare prin submăsura 6.4 trebuie să se regăsească în Lista codurilor CAEN eligibile în cadrul submăsurii (Anexă la Ghidul solicitantului).
Tipuri de cheltuieli specifice submăsurii:
• extinderea și/sau modernizarea și dotarea agropensiunilor;
• înființarea, extinderea și/sau modernizarea și dotarea structurilor de cazare de tip camping, parc rulote, bungalow-uri;
• înființarea, extinderea și/sau modernizarea și dotarea structurilor de alimentație publică, inclusiv punctul gastronomic local;
• construcţia, extinderea și/sau modernizarea și dotarea clădirilor;
• achiziţionarea și costurile de instalare, inclusiv în leasing de utilaje, instalaţii și echipamente noi;
• investiții intangibile: achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci.
Nu sunt eligibile următoarele tipuri de cheltuieli specifice:
• Cheltuielile pentru înființare de agropensiuni, pensiuni, hoteluri;
• Cheltuieli specifice de înfiinţare şi funcţionare a întreprinderilor (obţinerea avizelor de funcţionare, taxe de autorizare, salarii angajaţi, costuri administrative, etc);
• Cheltuieli cu achiziția de mijloace de transport de tip tractor/ cap tractor cu remorcă/ semiremorcă
Totodată, nu sunt eligibile:
• Prestarea de servicii agricole, achiziţionarea de utilaje şi echipamente agricole aferente acestei activităţi, în conformitate cu Clasificarea Activităților din Economia Națională;
• Procesarea şi comercializarea produselor prevazute în Anexa I din Tratat;
• Producţia de electricitate din biomasă ca şi activitate economică;
• Cheltuielile cu achiziţionarea de bunuri și echipamente „second hand”;
• Cheltuielile efectuate înainte de semnarea contractului de finanțare a proiectului cu excepţia costurilor generale care, în conformitate cu prevederile legislației europene aplicabile, pot fi realizate înainte de depunerea cererii de finanțare;
• Cheltuielile cu achiziția mijloacelor de transport pentru uz personal şi pentru transport persoane;
• Cheltuielile cu investițiile ce fac obiectul dublei finanțări care vizează aceleași costuri eligibile;
• Dobânzi debitoare;
• Achiziţionarea de terenuri construite și neconstruite;
• Taxa pe valoarea adăugată, cu excepţia cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislaţiei naţionale privind TVA-ul sau a prevederilor specifice pentru instrumente financiare;
• În cazul contractelor de leasing, celelalte costuri legate de contractele de leasing, cum ar fi marja locatorului, costurile de refinanțare a dobânzilor, cheltuielile generale și cheltuielile de asigurare;
• Cheltuielile care fac obiectul finanțării altor programe europene/naționale.
În ceea ce privește criteriile/principiile de selecție, ambele submăsuri prioritizează, printre altele, proiectele care vizează activități de producție, prevăd mijloace/acțiuni de digitalizare și includ acțiuni de protecție a mediului.
Vă aducem la cunoștință faptul că potrivit calendarului lansărilor sesiunilor de depunere a proiectelor în cadrul PNDR, publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în calitate de Autoritate de Management pentru ambele submăsuri, apelurile aferente acestor submăsuri ar urma să se lanseze în cursul acestei luni.
În cazul în care sunteți interesați de accesarea fondurilor aferente submăsurilor prezentate, echipa noastră vă stă la dispoziție!
Categorii
Arhiva